Cumartesi, Eylül 20, 2014

Textual description of firstImageUrl

Askerlik Nasıl Tecil Ettirilir? Askerlik Nasıl Ertelenir? Askere Gitmek İstemiyorum Ne Yapmalıyım?

askerlik tecil
ASKERLİK TECİL NASIL YAPILIR?
askere gitmek istemiyorum ne yapmalıyım, askerlik tecil nasıl yapılır, askerlik tecilini nereden yapılır? askerlik nasıl tecil ettirilir 2014, bu sene askere gitmemek için ne yapmalıyım, askerlik kaç yaşına kadar tecil ettirilir? askerlik kaç yaşına kadar ertelenir, askerliği nasıl ertelerim 2014

Askere gitmek istemeyip, askerliğini tecil ettirmek yani ertelemek isteyenler için askerlik tecil işlemleri nasıl yapılır ve kaç yaşına kadar tecil ettirilir bu yazımızda anlatacağız. İşte detaylar...

Öğrenci olduğu halde Askerlik şubesinden askere çağrı kağıdı gelenler ve askerliğini ertelemek isteyenler ne yapmalıdır?

Askerlik Tecil İşlemleri 

Lise veya dengi okul (açık lise, mesleki açık lise, çıraklık, iş okulu vb. dâhil) ile daha üst seviyedeki yüksek öğretim kurumlarında öğrenim görenlerin askerlikleri, okullarına devam ettikleri sürece 29 yaş sonu esas alınarak,
Yurt içi veya yurt dışında (öğrenciliklerinin tanınmasını müteakip) öğrenim görenlerin askerlikleri, EK-C2 öğrenci durum belgesi ile önce okulun azami öğrenim süresi kadar, Bu süre sonunda mezun olamayanlar ise yıllık olarak 29 yaş sonunun 31 Aralık tarihine kadar ertelenmektedir.

Yani askerlik erteleyeblmek için lise veya daha yüksek okulda devam ediyor olmak gerekir. En son 29 yaşına kadar tecil işlemleri yapılabiliyor.

AOL (AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ) ÖĞRENCİLERİ TECİL İŞLEMLERİ
Yeni düzenleme ile açık öğretimk lisesi yani AÖL öğrencileri de askerlik tecil yapabilmektedirler. Konu ile ilgili olarak Aol sitesinde, "Açık öğretim Lisesi öğrencilerine askerlik tecil (erteleme) hakkı verilmiştir. Açık Öğretim Lisesi öğrencisi olup, askerlik çağına gelmiş olan öğrencilerimiz, Halk Eğitim Merkezleri, Liseler ve Açık Öğretim Lisesi iş ve işlemlerini yapan Anadolu Liselerinden (irtibat bürolarından) onaylı Ek.C2 belgelerini almak suretiyle, bağlı bulundukları askerlik şubelerine askerlik erteleme başvurusu yapabilirler." açıklaması yapılmıştır.
http://www.e-blogu.blogspot.com.tr
Öğrencilik durumu Aktif, Donuk ve Silik konumdaki öğrencilere Ek.C2 belgesi düzenlenebilir. Ancak belgenin kabulü Askerlik Şubelerinin sorumluluğundadır.
Askerlik tecil - Ek.C2 Formu indirmek için ( pdf ) tıklayınız.
Askerlik tecil - Ek.C2 Formu indirmek için ( word ) tıklayınız.

AOF (AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ) ÖĞRENCİLERİ TECİL İŞLEMLERİ
Açık Öğretim Fakültesi yani AÖF öğrencilerin normalde askerlik tecil işlemleri ASAL tarafından otomatik olarak yapılmaktadır fakat bazı durumlarda öğrencilere çağrı kağıdı gelmektedir. Bu durumda öğrenciler AÖF şubelerinden öğrenci belgesi alarak bağlı bulundukları askerlik şubelerine başvurmaları geremektedir.

ASAL SİTESİNDE ASKERLİK TECİL ETTİRME İLE İLGİLİ ESASLAR ŞU ŞEKİLDE BELİRTİLMİŞ

Öğrencilerin askerlikleri 1111 sayılı askerlik kanununun 35/C maddesi ile belirlenen esaslar çerçevesinde ertelenmektedir.
Erteleme esasları :
Lise veya dengi okul (açık lise, mesleki açık lise, çıraklık, iş okulu vb. dâhil) ile daha üst seviyedeki yüksek öğretim kurumlarında öğrenim görenlerin askerlikleri, okullarına devam ettikleri sürece 29 yaş sonu esas alınarak,

Yurt içi veya yurt dışında (öğrenciliklerinin tanınmasını müteakip) öğrenim görenlerin askerlikleri, EK-C2 öğrenci durum belgesi ile önce okulun azami öğrenim süresi kadar,

Bu süre sonunda mezun olamayanlar ise yıllık olarak 29 yaş sonunun 31 Aralık tarihine kadar ertelenmektedir.

Öğrencilerin askerliklerinin ertelenmesinde devam mecburiyeti ve üst üste aynı sınıfta iki yıl kalma gibi (açık öğretim dâhil) şartlar aranmamaktadır.
Yoklama kaçağı veya bakaya kalmadan önce okullara kayıt yaptıranların askerlikleri yukarıdaki esaslara göre öğrenci olarak ertelenecektir.
Öğrencilerin askerlik ertelemesi hiçbir şekilde 29 yaşını geçmeyecektir. Ancak, sevk edileceği tarihe kadar (30 yaş içinde) bir yükseköğretim kurumundan mezun olmaları mümkün olabilecektir.
Çift anadal programına kayıtlı öğrencilerin askerlikleri, bir programdan mezun olmaları halinde yoklamaları yapılmadan diğer anadal programındaki öğrenciliği devam ettiği sürece 29 yaş sonu esas alınarak ertelenmektedir.
Öğrencilerin, mezuniyet, ilişik kesme, yatay geçiş, kayıt yeniletmeme, yeniden kayıt vb. durumlarının en geç iki ay içinde kayıtlı bulundukları askerlik şubelerine öğrenci durum belgesi ile bildirilmesi gerekmektedir.
Öğrenci olarak askerlikleri erteli iken akademik yıl başında kayıt yeniletmeyenlerin ertelemeleri iptal edilmektedir. Bunlardan yoklama kaçağı veya bakaya durumuna düşmeden yeniden okul kaydı yaptıranların askerlikleri 29 yaş sonu esas alınarak yukarıdaki esaslara göre yeniden ertelenmektedir. Yoklama kaçağı veya bakaya kaldıktan sonra kayıt yenilettikleri takdirde askerlikleri ertelenmemektedir. (29 yaşından küçük olsalar dahi)
Bitirdiği eğitim-öğretim kurumunun dengi veya daha aşağı seviyedeki (2 yıl süreli meslek yüksek okulunu bitirip tekrar 2 yıl süreli bir başka meslek yüksek okulunda/4 yıl süreli bir fakülteyi bitirip, tekrar 4 yıl süreli bir başka fakülte veya 2-3 yıl süreli bir yüksek öğrenim kurumunda okuyanlar) bir okulda okuyanların öğrencilikleri nedeniyle askerlikleri ertelenmemektedir.
Örgün öğretim öğrencisi olarak askerliği erteli iken, ikinci öğretim olarak açıköğretim fakültesine kayıt yaptıranların askerlik ertelemeleri örgün öğretimdeki öğrenciliğine göre yapılmaktadır.Örgün öğretimden herhangi bir nedenle ilişikleri kesilenlerin mağdur olmamaları için, yoklama kaçağı kalmadan açık öğretim fakültesinden EK-C2 Öğrenci Durum Belgesi getirmeleri gerekmektedir.
Aynı anda aynı derecedeki iki yükseköğretim kurumunda okuyanların bu okulların birinden mezun olmaları halinde diğer okuldaki öğrenciliği nedeniyle askerlikleri ertelenmemektedir.
İntibak :
2 veya 3 yıllık önlisans programlarından mezun olup da lisans programlarına devam edebilmek için ÖSYM'ce açılacak dikey geçiş sınavlarına katılacaklar ile kendi alanlarındaki açık öğretim lisans programlarına sınavsız kayıt yaptıracaklar, kayıt yaptıracakları celp dönemlerinden birinde bakaya kalsalar dahi askerlikleri ertelenir.
Özel/Akşam ve Açık Liseler :
Açık öğretim liselerinde öğrenim görenlerin kendi yönetmeliklerinde belirli bir süre yoksa, örgün lise öğrencilere verilen erteleme süresi kadar askerlikleri ertelenir. Örgün lisede öğrenim gördükten sonra ilişiği kesilerek açık öğretim lisesine yönlendirilenlerin askerlik ertelemeleri, örgün lisedeki öğrenim gördüğü dönemleri de dikkate alınarak ertelenir. (Örgün lisede kullandığı dönem/dönemler+Açık lisede kullandığı dönem/dönemler birlikte değerlendirilir.) Akşam lisesinde öğrenim görenlerin askerlikleri yönetmeliklerinde belirtilen süre kadar ertelenir. Kendi yönetmeliklerinde belli bir süre yoksa 29 yaşını geçmemek üzere genel liselerdeki yönetmelikte belirtilen öğretim süreleri/dönemleri kadardır. (Özel/akşam ve açık liselerde öğrenim görenlerin askerlikleri, Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen özel yönetmeliklerinde belli bir öğretim süresi yoksa, 29 yaşını geçmemek üzere genel liselerin öğretim süresi kadardır. Genel liselerde de bir süre kısıtlaması yoksa, 29 yaşına kadar ertelenecektir.)
Yurt Dışında Öğrenim Görenler :
Yurt dışında okuyan öğrencilerin askerliklerinin ertelenmesi öğrenciliklerinin Millî Eğitim Bakanlığınca/yurtdışı temsilciliklerimizce tanınması şartına bağlıdır. Yasanın kendisine tanıdığı süre içinde yurt dışında öğrenime başladığı halde öğrenciliğinin tanınması çeşitli nedenlerle gecikmiş ve fiilen öğrenciliği devam edenlerin durumlarının Millî Eğitim Bakanlığınca/yurtdışı temsilciliklerimizce bildirildiği takdirde, öğrenciliğinin tanınması işlemlerinin tanınabilmesi amacıyla altı aylık ek süre verilmektedir. Bu süre içinde işlemlerini tamamlayanların ertelemesi yapılır.
Çıraklık/Meslek Eğitimi :
Çıraklık/meslek eğitimine katılanlar; kurs belgesinde belirtilen kursun biteceği tarihin 31 Aralık tarihine kadar 29 yaşını geçmemek üzere ertelenir.
Lise veya Yüksek okuldan Mezun Olanlar ile Fakülte ve Yüksek okullardan İlişiği Kesilenlerin Ertelemeleri :
1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun 36 ncı maddesi gereğince; dilekçe ile mezun olanların diplomalarını, fakülte veya yüksekokuldan ilişlikleri kesilenlerin, ilişiklerinin kesildiğine dair belgeyi ibraz etmeleri durumunda,
- Lise ve dengi okul mezunlarının, yoklamaları yapılmadan askerlik çağına girdikleri tarihten itibaren, askerlik çağına girdikten sonra mezun olanların, mezun olduğu tarihten itibaren 3 yıl,
- 2-3 yıllık yüksek okul mezunları ile fakülte veya yüksekokuldan ilişikleri kesilenlerin ise 2 yıl, süreyle askerlikleri ertelenmektedir.
***Bunlar erteleme süresi içerisinde bir yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırma hakkı kazanamaması/kayıt yaptırmaması halinde, ertelemesinin biteceği yılın (lise mezunları için üçüncü yıl içinde, fakülte ve yüksekokul terkler ile yüksekokul mezunlarının ikinci yıl içinde) 01 Ocak      31 Aralık tarihleri arasında yoklamalarını yaptırmaları gerekmektedir. (Yükümlülerin cezalı duruma düşerek idari para ceza almamaları veya herhangi bir mağduriyetle karşılaşmamaları için, askerlik çağına girdikleri yıl yoklama kaçağı kalmadan erteleme yaptırmaları, ertelemelerin biteceği son yıl içinde de yoklamalarını yaptırmaları gerekmektedir.)
ERTELEME SÜRELERİ
LİSE MEZUNLARI
  DOĞUM
LİSEDEN
MEZUNİYET YILI
  TABİ OLDUĞU AS.KAN.MAD.
  ERTELEME BİTİM TARİHİ
  ASKERE SEVK EDİLECEĞİ TARİH
1992  
2010
28’İNCİ MADDE
31 Aralık 2014
2015 YILI ŞUBESİNİN CELP DÖNEMİNDE
86’NCI MADDE
31 Aralık 2014
02 Ocak 2015 (Veya ilk mesai günü)
2011
28’İNCİ MADDE
31 Aralık 2014
2015 YILI ŞUBESİNİN CELP DÖNEMİNDE
86’NCI MADDE
31 Aralık 2014
02 Ocak 2015 (Veya ilk mesai günü)
2012
28’İNCİ MADDE
31 Aralık 2015
2016 YILI ŞUBESİNİN CELP DÖNEMİNDE
86’NCI MADDE
31 Aralık 2015
02 Ocak 2016 (Veya ilk mesai günü)
1993

2011
28’İNCİ MADDE
31 Aralık 2015
2016 YILI ŞUBESİNİN CELP DÖNEMİNDE
86’NCI MADDE
31 Aralık 2015
02 Ocak 2016 (Veya ilk mesai günü)
2012
28’İNCİ MADDE
31 Aralık 2015
2016 YILI ŞUBESİNİN CELP DÖNEMİNDE
86’NCI MADDE
31 Aralık 2015
02 Ocak 2016 (Veya ilk mesai günü)
2013
28’İNCİ MADDE
31 Aralık 2016
2017 YILI ŞUBESİNİN CELP DÖNEMİNDE
86’NCI MADDE
31 Aralık 2016
02 Ocak 2017 (Veya ilk mesai günü)

   

İKİ - ÜÇ YILLIK YÜKSEK OKUL MEZUNLARI İLE FAKÜLTE VE YÜKSEKOKUL TERKLER

 DOĞUM
2-3 YILLIK OKUL MZ. VEYA FAK/ YÜK.OK.TERK YILI
  TABİ OLDUĞU AS.KAN.MAD.
  SEVK TEHİR BİTİM TARİHİ
  ASKERE SEVK EDİLECEĞİ TARİH
1992  
2010
28’İNCİ MADDE
31 Aralık 2013
2014 YILI ŞUBESİNİN CELP DÖNEMİNDE
86’NCI MADDE
31 Aralık 2013
02 Ocak 2014 (Veya ilk mesai günü)
2011
28’İNCİ MADDE
31 Aralık 2013
2014 YILI ŞUBESİNİN CELP DÖNEMİNDE
86’NCI MADDE
31 Aralık 2013
02 Ocak 2014 (Veya ilk mesai günü)
2012
28’İNCİ MADDE
31 Aralık 2014
2015 YILI ŞUBESİNİN CELP DÖNEMİNDE
86’NCI MADDE
31 Aralık 2014
02 Ocak 2015 (Veya ilk mesai günü)
1988

2011
28’İNCİ MADDE
31 Aralık 2013
2014 YILI ŞUBESİNİN CELP DÖNEMİNDE
86’NCI MADDE
31 Aralık 2013
02 Ocak 2014 (Veya ilk mesai günü)
2012
28’İNCİ MADDE
31 Aralık 2014
2015 YILI ŞUBESİNİN CELP DÖNEMİNDE
86’NCI MADDE
31 Aralık 2014
02 Ocak 2015 (Veya ilk mesai günü)
2013
28’İNCİ MADDE
31 Aralık 2015
2016 YILI ŞUBESİNİN CELP DÖNEMİNDE
86’NCI MADDE
31 Aralık 2015
02 Ocak 2016 (Veya ilk mesai günü)

Askerlikleri her ne sebeple olursa olsun  ertelenenlerden, erteleme süresinin bitiminde öğrenci olduğu anlaşılanların (29 yaş sınırı içinde bulunmak kaydıyla) askerlikleri ertelenecektir.
Erteleme talep etmeyerek, askere gitmek isteyenler ile ertelenenler erteleme süresi içinde istedikleri zaman bu taleplerinden vazgeçebilirler.(Bakaya kalanlar dâhil),
Öğrenci iken askere gitmek için dilekçe ile talepte bulunanların yoklamaları yapılır ve askere sevkleri planlanır. Bunların okullarından ilişiklerinin kesilmesi istenmez. Öğrenimlerine devam edeceklerinden yeniden ertesi yıla bırakılmalarını talep edenlerin bu talepleri bir defaya mahsus kabul edilir.
Yoklama kaçağı veya bakaya olmamak (sınava girdiği yılın celp dönemlerinden birinde bakaya kalanlar hariç) kaydıyla, o yıl ÖSYM sınavına katılacaklarını belgeleyenlerin sevkleri Kasım celbine kadar, meslek lisesi mezunu olarak yükseköğretim programlarına sınavsız kayıt yaptıracaklarını belgeleyenler ile uzman erbaş ve uzman jandarma yetiştirilmek üzere yapılan sınavlarda başarılı olduğunu belgeleyenlerin sevkleri ise Kasım celbine kadar tehir edilir. (Erteleme süresi içinde olup, yoklama kaçağı-bakaya olanlar dahil) Bunlardan ek yerleştirme sonucu bir yüksek öğretim kurumuna yerleştirilenlere sevkin son gününden sonraki bir tarihte kayıt hakkı verildiği taktirde kayıt tarihinin son gününe kadar belge verilir. Bu tarihe kadar kayıt yaptırmayanlar bakaya takibine alınır. Meslek Yüksek Okulu ve Açık öğretim ön lisans programlarından mezun olarak, lisans programına devam edebilmek için "Dikey Geçiş Sınavına" girecekler ile sınavsız olarak kayıt hakkı kazananlardan, sınava girdiği yılın celp dönemlerinden birinde bakaya kalanlar Kasım celbine ertelenir.
Diploma Denkliği:
Yurtdışındaki Yükseköğretim kurumlarından mezun olanların diplomalarının denkliğinin kabul veya reddi, Yükseköğretim Kurulunun yetkisinde olduğundan, YÖK’ün denklik kararı (lisans düzeyinde, önlisans düzeyinde veya denkliğini kabul etmeme) sonucuna göre yükümlülerin statüleri belirlenmektedir.
Orta ve yükseköğretİm kurumlarIndakİ  azamİ öğrencİlİk sürelerİ:
Öğretim kurumu
Eğitim öğretim süresi
Azami öğrencilik süresi
Orta öğretim kurumları
Yıl
Sömestr-dönem
Yıl
Sömestr-dönem
3
6
5
10
4
8
6
12
Yüksek öğretim kurumları
Bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere
2
4
4
8*
4
8
7
14*
5
10
9
18*
6
12
9
18*

*Yukarıdaki azami öğrenim süreleri sonuna kadar mezun olamayan 29 yaşından küçük öğrencilerin, okuldan alacakları öğrenci durum belgelerini (ek-c2), kayıtlı bulunduğu askerlik şubelerine her yıl göndermeleri şartıyla 29 yaşı sonuna kadar askerlikleri öğrenci olarak ertelenir.
YIllar İtİbarİ İle 29 yaŞ sInIrInda olduğundan dolayI askerlİklerİ  ertesİ  yIla terk edİlmeyecek doğumlular:
Yıl
Doğum Tarihi
2012
1983
2013
1984
2014
1985
2015
1986
2016
1987
2017
1988
2018
1989
2019
1990
2020
1991
2021
1992
2022
1993
2023
1994
2024
1995
e-blogu
Örnek-1: 1993 doğumlu yükümlü 01.01.2012 tarihinde askerlik çağına girmektedir. Bu yükümlü 2010 yılında liseden mezun olmuş ise askerlik çağına girdiği yıl dikkate alınarak askerliği 3 yıl süreyle 31.12.2015 tarihine kadar ertelenmekte ve 2016 yılında şubesinin celp döneminde sevke tâbi tutulmaktadır. 24 Şubat 2013 tarihine kadar lise mezunu olduğuna dair diploması ile askerlik şubesine müracaat etmemiş ise yoklama kaçağı kalacağından (ertelemesinin bittiği 01.01.2015-31.12.2015 tarihleri arasında yoklama yaptırarak), 02 Ocak 2006 tarihinde askere sevk edilecektir.
Örnek-2:  1992 doğumlu yükümlü 01.01.2011 tarihinde askerlik çağına girmektedir. Bu yükümlü 2010 yılında yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırmış ve 01.08.2011 tarihinde kaydı silinmiş ise, erteleme talebinde bulunması halinde, 2 yıl süreyle askerliği 31.12.2013 yılına kadar ertelenecektir. Ertelemesinin biteceği 01 Ocak 2013-31 Aralık 2013 tarihleri arasında yoklaması yapılarak 2014 yılında şubesinin celp döneminde sevke tâbi olacaktır. 01 Ocak 2011-24 Şubat 2012 tarihleri arasında yüksekokul terk olduğuna dair belgeyle müracaat etmeyerek 24 Şubat 2012 tarihinden sonra gelerek erteleme talep etmesi halinde ise 01 Ocak 2013-31 Aralık 2013 tarihleri arasında yoklama kaçağı (86.md.tâbi) olarak yoklama yaptırdığında, 02 Ocak 2014 tarihinde askere sevk edilecektir.

KAYNAK: http://www.asal.msb.gov.tr/er_islemleri/ogrencierteleme_12.htm askerlik tecili nasıl yapılır, aof askerlik tecili, aol askerlik tecili, açık lise askerlik tecili, aöf askerlik tecil, askerlik tecil için gerekli belgeler, askerlik tecili için gerekli belgeler 2014, askerlik tecil için gerekli belgeler 2014, e-blogu.blogspot.com.tr, askerlik tecili için gerekli belgeler 2013, askerlik tecil için gerekli evraklar, 2014 askerlik tecil için gerekli belgeler, askerlik tecili için gerekli evraklar 2014, askerlik tecil belgeleri 2014, askerlik tecil evraklari 2014, asker tecili icin gerekli belgeler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek için Beni bilgilendir kutucuğuna tıklayabilirsiniz.